OM UPPFÖDNINGEN

V Ä L K O M M E N !

S*Mijmu Pix är en liten uppfödning av siameskatter i södra Stockholm. Stamnamnet S*Mijmu Pix registrerades i SVERAK, FiFe, i februari 2006. I april samma år föddes den första kullen.
Här hemma bor tre siameser samt whippeten Saffy. Uppfödningen är liten med få kullar. Eftersom katterna i första hand är högt älskade (och tämligen bortskämda!) familjemedlemmar så är det viktigaste för mig att ha en harmonisk, lagom stor kattgrupp där katterna inte är flera än att de får plats i mitt knä, och där varje katt blir sedd och uppmärksammad som individ.
Titta gärna in på ”kattunge”-sidan för att läsa mer om ev. kullar eller planer. Där kan du även läsa mer om vad som gäller när du köper en kattunge från S*Mijmu Pix.

Om du är intresserad av att veta mer om uppfödningen, katter eller kattungar så är du välkommen att höra av dig!

Emma, S*Mijmu Pix
info@mijmupix.se

VARDAGEN MED SIAMESER

Siameser är som plåster, de limmar sig fast och är med överallt. Lagar du mat kan du vara säker på att minst en siames övervakar kastrullerna noga och tjoar när det ska provsmakas eller kännas lite med tassen på nåt intressant. Helst sittandes på ens axel för bästa möjliga utsikt.
Kommer du hem och hittar en banan bland skorna i hallen? Bli inte förvånad – vissa leksaker begriper man sig helt enkelt inte på om man inte är siames.
Försöker du sätta upp håret och hittar inte gummibandet som låg på handfatet för två sekunder sen? Siamesen har tagit hand om det åt dig. Snällt eller hur! Nu ligger det antingen nedpetat i golvbrunnen (jepp, de är supersnabba) eller så dribblar katterna runt med det i vardagsrummet, värsta action-fotbolls-dribblingarna kors och tvärs över golvet. Inte en matta ligger där en brukar ligga, och du får äran att vara publik och hejjarklack.

Är du nere och har haft en dålig dag? Din bästa vän i hela världen tröstar. En tass på armen, en puss (som luktar kattmat) i mungipan eller på näsan och din bästis parkerar sig i din famn för resten av kvällen. Eller innanför tröjan, så nära det bara går. ”Du och jag matte, du och jag!”

Som siamesägare blir man totalt invaderad. Katterna är överallt. I köksskåpen, i byrålådorna, i sängen och i soffan, i skafferiet, i bokhyllan, på gardinstången, på hatthyllan, och överallt annars där du inte trodde att du skulle hitta en katt.
Men allra mest invaderas ens själ och hjärta. Har man en gång haft lyckan att dela sitt liv med en katt så vet du precis vad jag pratar om. Man vill aldrig vara utan en fyrbent vän i vardagen igen.

 

Lipande siameskattunge

TANKAR OM SIAMESER, AVEL OCH UPPFÖDNING

I min uppfödning har jag valt att inrikta mig på siameser med bara siames i stamtavlan och i linjerna bakåt.
Siamesen är en av de äldsta kattraserna som finns och har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1300-talets Siam, nuvarande Thailand. Från början var siamesen brunmaskad, men andra färger avlades så småningom in och gav upphov till blåmaskat, chokladmaskat och lilamaskat. Dessa är de ”klassiska” fyra siamesfärgerna. Senare avelsprogram korsade in rött och tabbymönster vilka syftade till att få fram röda-, creme- och sköldpaddsmaskade siameser, samt tabby-maskade siameser.
Utifrån siamesen började man i mitten av 1900-talet avla fram de andra orientaliska kusinraserna orientaliskt kort- och långhår samt balines. 

Siameser med enbart siameser i stamtavlan och i linjerna bakåt har under de senaste åren blivit allt mer sällsynta. Det har kommit att bli vanligast att man föder upp flera av de orientaliska kusinraserna samtidigt.
I dagsläget är det bara en handfull aktiva uppfödare i Sverige som inriktar sig på uppfödning av siameser med enbart siameser i stamtavlan och i linjerna bakåt. För att ha en bred och sund avelsbas är det därför en nödvändighet att samarbeta över landsgränser med andra siamesuppfödare. På köpet lär man känna andra människor som är lika hängivna de siamesiska katterna som man själv är, och som brinner för att siamesen som ras ska fortsätta födas upp i framtiden också.  

K A T T U N G A R

All info och senaste nytt om planer och kullar hittar du på kattungar-sidan. Här kan du också läsa om vad som gäller när du köper en kattunge från S*Mijmu Pix

 

F O D E R V Ä R D

Fodervärdar är guld värda för uppfödare, och tanken är att detta arrangemang ska vara ett win-win-förhållande för både uppfödare och fodervärd.

Framåt vintern/våren 2020/2021 söker jag eventuellt en fodervärd till en liten hankattunge. En blivande fodervärd bör bo max 1 timmes resväg från Stockholm och inte ha några andra fertila katter hemma. Om du är intresserad av att bli fodervärd eller veta mer om vad det innebär så hör gärna av dig.

SAFFY

 Whippet-tiken Saffy/Zelig Snowflake är den snällaste hund man kan tänka sig, och ett stort fan av katter. Hon älskar både sina siameskompisar här hemma och varenda katt vi möter ute.
Saffy är bästa vän med Taddo och har varit med att uppfostra två kullar. Kattungarna har älskat sin gigantiska, lite klumpiga och snälla hund-Nanny från första stund. Mamma Tanssi har dock varit lite mer skeptisk till sina barns sjövilda hundkompis som lär de välartade kattbebisarna en massa konstiga hundlekar och brutala wrestling-grepp.

Både siameser och whippets är värmeälskande varelser så att gemensamt bädda ner sig under ett täcke eller i Saffys stora bädd är det mysigaste som finns. Saffy ser till att kattungarnas öron alltid är skinande rena. Det är mycket pyssel med örontvätt och att vattenkamma varandra innan man somnar.
Fler bilder på Saffy och hennes kattkompisar kan ses på Galleri-sidan.

katterna

tidigare kullar

Historik

crazy days